כמה קשה לשנות. כמה קשה להשתנות.
 
"אהבה ועבודה הן הבסיס לאנושיותנו" פסק זיגמונד פרויד לפני כ-100 שנים פחות או יותר . ואם אהבה ועבודה הן הבסיס לאנושיותנו הרי שינוי בהם הוא שינוי במי שאנחנו. והשינוי הזה יכול לעיתים להיות קשה. אפילו קשה מאוד.
 
ובשל כך רוב האנשים חוששים משינוי. להישאר באזור הנוחות בעבודה המוכרת, ביחסים המוכרים גם אם זה לא טוב זה עדיין מוכר וידוע. גם אם זה רע , זה עדיין שלי מה שאני מכיר, מה שאני יכול "לחיות איתו".
 
מעברים ושינויים הם קשים לנו  משום שהרבה פעמים הם גורמים לנו לאבד את מה שצברנו. למשל, אם נעזוב את העבודה הנוכחית נמצא את עצמנו במקום חדש ולא מוכר מוקפים באנשים חדשים , בהוראות חדשות , בסגנונות חשיבה חדשים וזה קשה. גם ביחסים הרבה פעמים נשארים עם בן זוג מוכר אך כבר לא כל כך אהוב. מחכים שאולי משהו יקרה. בטיפול פסיכודרמה הרבה פעמים הדילמות האלו עולות כשאנו יכולים לראות את הקושי להכיר בשינוי ולהבין אותו.
 
כבני אדם קדמונים חיינו כחלק מקבוצה, כחלק משבט. בני האדם הקדמונים לא היו בעלי יכולות טכנולוגיות כמו האדם המודרני וכתוצאה מכך ההישרדות שלנו הייתה תלויה בהשתייכות לקבוצה. אדם שהיה יוצא מהקבוצה יכול לחלות, להיטרף או לגווע ברעב. למרות שאנו חיים בעולם מודרני עדיין חלקים במוחנו מחווטים להיות חלק מקבוצה או שבט ומה אם אותה קבוצה או שבט לא נכונים לנו?
 
גם בעולמנו המודרני, האדם כמי שהינו חלק ממשפחת היונקים , נולד חסר ישע  ותלוי החל מרגע לידתו תחילה בהוריו, אח"כ בגרעין המשפחתי, ובסופו של דבר בחברה הקרובה לו, בחברים ובמכרים. אנו רגילים להיות חלק מקבוצה, להיות מותאמים אליה גם אם אותה קבוצה יכולה לגרום לנו לאבד חלקים בעצמנו נעדיף להשתייך אליה משום שההשתייכות מקנה לנו בטחון. זה יכול להתבטא בלהיות בקשר חבורה של חברים מהתיכון שכבר לא עושים לנו טוב ואולי בן זוג שהיחסים איתו עלו על שרטון והוא מהווה חלק משמעותי בעולמנו.
 
לצאת מהקבוצה או מיחסים שהתרגלנו אליהם דורש צידה למסע. הכרה בכך שיש צורך בשינוי ואז יציאה למסע ומפגש חדש עם עצמי אן אם האחר. בטיפול קבוצתי בפסיכודרמה חברי הקבוצה יהיו שותפים עוזרים לתקן את ההתנהגויות והיחסים שיש לנו בקבוצות בחיינו. בטיפול יחידני (פרטני) בפסיכודרמה נזמן באופן המשלב דימיון ומשחק אנשים קרובים ומשפחה לחדר הטיפול  דרך חילופי תפקידים , כפילים ואמצעים אחרים שיאפשרו לנו לשנות ולהזיז דברים בשיתוף המטפל ונעזר בו.
 
אלברט איינשטיין אמר כי "העולם כפי שיצרנו הוא תהליך של החשיבה שלנו. לא ניתן לשנות אותו מבלי לשנות את האופן שבו אנחנו חושבים ".
 
שינוי הוא מסע – הכוחות שנצבור, ליווי תומך שנקבל ולפעמים עזרה וידע יעזרו לנו להתחיל בשינוי, אם זה את העולם שמסביבנו או את העולם שנמצא בתוכנו.

כתיבת תגובה