אני פוגש יזמים ומנהלים לפסיכותרפיה אינגרטיבית בקליניקה בתל-אביב. המאמר מופנה גם ליזמיות כמובן למרות הכתיבה בלשון זכר. באנגלית זה קל יותר.

מהי הדרמה (או הטרגדיה) של היזם המחונן ?

אחת הסיבות שמאפשרות ליזמים להצליח היא זו שגורמת להם ללחץ נפשי כבד ואף לכישלון בהמשך. אחוזי הגרושין בקרב יזמים גבוה באופן מהותי משאר האוכלוסיה וגם הבדידות, ומצבי הרוח המשתנים, בין שמחה גדולה, השגיות, ואז ריקנות תחושת כישלון ודכאון. גם יזמים שהצליחו עסקית וכלכלית מוצאים את עצמם פעמים רבות מול שוקת שבורה ומשבר אישי של ריקנות דווקא לאחר ההצלחה שציפו לה במשך שנים. הטיפול ליזמים ומנהלים מתמקד הרבה פעמים בנושאים שמעסיקים אותם בעולם הקריירה והמשפחה.

על ילדות, תכונות אישיות וקריירה

כשהתחלתי ללמוד טיפול בפסיכודרמה לפני לא מעט שנים, אחד הספרים שאהבתי במיוחד היה סיפרה של הפסיכולוגית אליס מילר "הדרמה של הילד המחונן" בניגוד למה שמשתמע משמו של הספר הילד המחונן הוא לא זה שיש לו יכולות אינטלקטואליות חזקות, כפי שמתייחסים בדרך כלל למחוננים. הילד המחונן הוא זה שרגישותו לעולם גורמת לו להיות קשוב מאוד לצרכי אחרים והתאמתו אליהם.

לפי מילר, אותו ילד מקדים בזכות תכונותיו אלו לקלוט את מה שהוריו מבקשים ממנו, נענה להם, מתאים עצמו לדרישותיהם ומוותר על צרכיו. רגישות זו גורמת לו כל פעם שהוריו אינם מרוצים ממנו או לא אוהבים אותו כפי שהוא ,להיות ממוקד בצפיותיהם של הוריו ובסופו של דבר לנסות ככל האפשר למלא אחר ציפיותיהם. מעד שבסופו של דבר אותו ילד שוכח מי הוא, מה הוא אותו עצמי אמיתי שלו ומתחיל להתנתק מעצמו הן נפשית והן גופנית. מילר מתארת גם את מצבם של ההורים לילדים אלו שאינם מצליחים להיענות לצרכי ילדם, אינם מתאימים את עצמם אליו ושוכחים שגם בילדותם נאלצו להסתגל לדרישות הוריהם. אחת ממסקנותיה של מילר הוא שרוב המטפלים היו ילדים כאלו בעלי רגישות גבוהה וחושים מחודדים הפונים כלפי הסביבה החיצונית ומותאמים אליה.

גם דונלד וויניקוט שהיה פסיכולוג אנגלי כתב "נדמה לי שלכל אדם יש עניין העומד אצלו מעל לכל ענין אחר, דחף עמוק וממריץ לקראת משהו. אם אדם חי די שנים כדי לאפשר לו להסתכל אחורה, מתגלה לו נטיה ברורה המכלילה את כל הנטיות השונות והמגוונות של חייו הפרטיים והקריירה המקצועית שלו. אשר לי כבר ברור לי איזה תפקיד מילא בעבודתי הדחף למצוא את האם הטובה הרגילה, ולתת לה את הערכה המגיעה לה" ובעצם מתאר קריירה של עשרות שנים של פסיכולוג במטרת חיים לקבל את החלקים הטובים באמו למרות שהייתה דיכאונית. וויניקוט מתייחס לעוד נקודה משמעותית. על פי וויניקוט האינטלקט של התינוק ואחר כך הילד נוצר ומתפתח כדי ל"חפות" על הפערים בין הצרכים והרצונות של התינוק לבין העולם החיצוני שלא תמיד יכול לספק את הצרכים האלו. למשל התינוק רעב וצועק אבל לוקח זמן מכל מיני סיבות מוצדקות עד שאימו או אביו יכולים להאכיל אותו. אותו תסכול יכול לגרום להתפתחות של דימיון "הפותר" את הבעיה ומצליח להשהות את התסכול של התינוק עד שהאוכל הגיע. אז מבין באופן אינטואיטיבי התינוק את כוחו של הדמיון ומפתח אותו.

אם כך גם ליזמים תכונות אופי ואישיות שהפכו אותם לכאלו. גם יחסים מוקדמים מהילדות שמתגלים במפגשי טיפול עם יזמים נותנים תמונה שמסבירה מדוע אותן תכונות שגרמו להן להיות יזמים או מנהלים מצליחים גורמות למשבר ולקושי בשלבים מסויימים בחייהם.

תכונות מאפיינות של היזם

אם כך האם ישנן תכונות המאפיינות יזמים מצליחים ? כיצד תכונות אלו עוזרות ליזמים וכיצד הן מכשילות אותם ?

  • אי-קבלת המציאות כפי שאחרים רואים אותה
  • יצירתיות
  • אינטלקט גבוה
  • חתירה כנגד הזרם
  • חשיבה אנליטית והסתמכות עליה
  • נטיה לקבלת החלטות לבד
  • נטיה לפתור דברים לבד
  • נטיה לתחרותיות
  • שליטה על רגשות
  • גמישות רבה
  • דחפים חזקים
  • רצון להותיר חותם בעולם
  • הערכה עצמית המבוססת על תוצאות אישיות
  • נטיה לפעולה ורצון להביא את הדברים לידי מימוש

אם אתם יזמים וקוראים את המאמר הזה , האם אתם מזהים תכונות אלו או חלקן אצלכם? מה יחסכם לתכונות אלו? במאמר הבא אפרט כיצד תכונות אלו משפיעות על האופן שבו יזמים מתנהלים ברמה הפרקטית והרגשית. כיצד תכונות אלו משרתות אותן ומתי הן יוצרות בעיה בתפיסת העצמית , בחיי המשפחה והקריירה.

כתיבת תגובה