מי מטפל במנהל כשהוא צריך לפטר את עובדיו ? פיטורים וקיצוצים הם נושא שגורם למתח נפשי רב למנהלים ופעמים רבות יוותרו לבדם ללא תמיכה אל מול הצעדים הנדרשים מהם.
הפוסט כתוב בלשון זכר אבל הוא בהחלט פונה לשני המינים
בפוסט הקודם כתבתי בקצרה על האפקט הפסיכולוגי והפיזיולוגי של פיטורים על מי שפוטר ועל הרוטינה שהאדם צריך ליצור לעצמו ״בין עבודות״ כדי לשמור על עצמו בתקופה הזו.  הפעם אכתוב על נושא שכמעט ולא נכתב עליו וזה הצד של המנהל. ניהול היום כולל בחובו קשרים בין אישיים בלתי פורמאליים גם אם לא מדוברים. מעבר לכך ניהול היום אינו היררכי או מבוסס על הפעלת כח של המנהל על העובד אלא הוא דיאלוגי. המנהל ניצב כדמות המשתמשת בנסיונה וביכולותיה כדי לפתח את עובדיו, כיועץ המאפשר לעובדיו להיעזר בידע שלו כדי לרוץ קדימה ולהשיג את מטרותיהם.  מנהלים טובים בוודאי בתעשיות של טאלנטים (ולצורך העניין הייטק היא בהחלט תעשיה כזו)  לא ישתמשו בסמכות כגורם מרכזי אלא בדיאלוג , בשיתוף פעולה, בהעצמת העובד ובקשר בינאישי. במהלך הזמן הקשרים האלו מתהדקים גם אם באופן לא מודע, למנהל טוב אכפת מעובדיו גם כבני אדם.

אולם כאשר צריך לצמצם לפעמים מתוך רצון לשמור על הישרדותה של החברה, לפעמים זו יכולה להיות דרישה של בעלי המניות בחברה .המנהל נמצא בעמדה שעליו לבחור את מי לפטר , ואחר כך לפטר. קיצוצים יוצרים סטרס על העובדים, יכולים להפר את היחסים  האמון העדינים שנוצרו בין המנהל לעובדיו, יכולים לגרום למנהל עצמו עוגמת נפש. לא פעם ולא פעמיים נתקלתי במנהלים שסבלו מהתקפי חרדה בתקופות כאלו, קשיים בשינה, וגם לאחר שביצעו את פעולת הפיטורין הרגישו תחושה של בדידות. שמערכת הקשרים שבנו הופרה. לפעמים בהוראה מגבוה שיצרה תחושת להם עצמם חוסר שליטה ופעמים גם מתוך ההכרה הפנימית שזהו המעשה הנכון עדיין יש שינוי שצריך לעכל ולעבד הן אצל המנהל והן אצל העובדים.

לאחר קיצוצים הצוות עצמו יכול להיות במוטיבציה נמוכה והמנהל עצמו גם אם נמצא בסטרס או במצב נפשי לא פשוט הוא זה שאמור לסייע ולהחזיר את העבודה לסדרה, להחזיר את השגרה והבטחון של אלו שנשארו ולאפשר ונטילציה תוך כדי שלא הפוך לרעילה תוך כדי מציאת נרטיב משותף שיאפשר התמודדות עם המשבר.

אחד המבדילים בין המנהל לעובדים הוא שהמנהל פעמים רבות ישאר לבד עם הקושי. בעוד שהעובדים כולל אלו שפוטרו יכולים לתמוך אחד בשני או לשמור על קשרים חברתיים למנהל אין במי להסתייע במקום העבודה משום שהוא נמצא בדרג גבוה יותר בהיררכיה הארגונית יש לו פחות עמיתים שאיתם יוכל לשוחח ולשתף מעבר לכך מנהלים רבים.
ֿֿ
לבדידות הזאת יש השלכות נפשיות הכוללות עיבוד של אבל ואובדן, תחושה של קושי נפשי , של חרדות ודכאון, ופעמים רבות מי שיגיע לקליניקה גם אם לא יבין את ההשפעה של אירוע כזה עליו משום שכמעט ולא מדברים על כך. להיפך הצפייה מהמנהל היא שיהי חסין לאירוע קשה שהשפיע גם עליו מה שיכול ליצור תחושות של בושה ואשמה. לכן, היכולת לעבד תהליך כזה בטיפול עוזרת להתאוששות מהאירוע ומאפשרת צמיחה והכרה ברגשות שעלו יחד עם תובנות לגבי ההמשך.