"אי אפשר להכנס לאותו נהר פעמיים" אמר הרקליטוס היווני ובודהה אף הוא מתייחס לשינוי כאל בלתי נמנע. למעשה לפי הבודהיזם הרצון של בני האדם לשלוט על העולם סביבם ולהשאיר אותו קבוע הוא אחד המקורות לסבל. גם מבלי שנעשה שינוי יזום אנחנו בעצמנו משתנים. האנשים שסביבנו משתנים. הסביבות סביבנו משתנות.

הרי כבר כתינוקות העולם סביבנו השתנה ונאלצנו להגיב אליו כפי שיכולנו באותו הרגע, אחר כך כילדים בבית ובגן חיינו בעולם שנאלצנו להסתגל אליו, כבני נוער גילינו את המיניות שלנו ואת המעבר מילדות לבגרות, כמבוגרים בנינו את עצמנו בתוך עולם משתנה, וכהורים ואף זקנים אנו תלויים בילדינו. ובכל שלב בחיינו דברים משתנים אם נרצה ואם לא. בכל אחד מהגילאים יש לנו התמודדויות מסוגים שונים וגם יחסי תלות וקירבה עם אנשים בסביבתנו פעם הורינו, אחר כך חברינו ובהמשך בילדינו.

גם העולם מסביבנו משתנה. אנו מופגזים במידע חדש, בידע חדש, במבנים תרבותיים חדשים, בטכנולוגיה חדשה כמו גם באתגרים החדשים שהם מציבים. במהלך השנים אנחנו מפתחים דפוסי תגובה והתנהגות לשינויים שקורים לנו שהם לא בהכרח מותאמים. עם זאת, העולם כל הזמן משתנה, הטכנולוגיות מסביבנו משתנות במהירות, דפוסי עבודה, יחסים , תקשורת.

בעצם אם נרצה ואם לא נהיה חייבים להתמודד עם שינויים – ישנם שינויים הדרגתיים ויש כאלו שמגיעים בפתאומיות ומוצאים אותנו לא מוכנים. לכל אחד מהשינויים האלו יש השפעה מסוג אחר אלינו. הרבה פעמים קל להבחין דווקא בשינויים הגדולים – אירועי חיים שמערערים את עולמנו  – פוטרנו מהעבודה, קודמנו לתפקיד ניהולי, בת הזוג עזבה, הילדים יצאו מהבית ונותרנו עם המון זמן פנוי, אדם הקרוב לנו חולה קשה, עשינו אקזיט ועכשיו הסיבות שגרמו לנו להשקיע את כל חיינו בפרוייקט נעלמו, הפכנו להורים וזה שינה את האופן שהמשפחה מתפקדת. אלו הן דוגמאות לדברים שקורים לנו אם או בלי שנרצה.

החיים מלאים באירועים שאין לנו שליטה עליהם האם הם יקרו לנו ונגיב באופן אוטומטי ולא תמיד מותאם? או שאולי נרצה לפתח את היכולת לגמישות , לשינוי. יכולת שתאפשר לנו להגיב לאירועים בצורה מותאמת? יש פעמים שנמצא את עצמנו במקומות של משבר. השינוי שקרה השאיר אותנו לא מוכנים, נעולים בתגובות האוטומטיות שלנו, תגובות שאינן מועילות לנו אלא לפעמים הרסניות לנו ולסביבתנו.

לצערי, פעמים רבות במקום שנפתח את היכולת שלנו להגיב לשינויים נחכה רק לרגע של משבר כדי להתעורר, רק אז כשאנו מרגישים שכלו כל הקיצים נקבל מוטיביציה ונתחיל במסע.

כדי שנוכל לעשות שינוי מודע נצטרך הרבה פעמים לשנות את דפוסי ההתנהגות הראשוניים שלנו, את האופן שבו אנו מתרגמים לעצמנו את העולם ופועלים בתוכו. מאחר ושינויים אלו לא פשוטים ודורשים עבודה פנימית עם המחשבות והרגשות וחיצונית עם הפעולה אנחנו נצטרך מוטיבציה פנימית כדי לעשות שינוי. ללא מוטיבציה לא נוכל להכיל את הקשיים, ואז נחזור להרגלים הישנים והלא מועילים. במסע השינוי אנחנו נצטרך להביט אל תוך עצמנו ולהבין מהו אותו כוח שידחוף אותנו קדימה לעשות אותו ואם הוא מספיק חזק כדי לאפשר לנו לפחות להתחיל את הצעד הראשון .

כתיבת תגובה